20 April, 2011

Bukannya susah pun....

Entri kali ni aku nak membebel skit pasal sikap sesetengah rakyat kita ni yang buat aku geleng kepala dan bengang. Aku tau lah korang sume ada kereta besar, motor besar dan power plak tu..tapi kalau nak membelok ke kiri atau kanan bagilah lampu isyarat...bukan susah pon...company kereta n motor dah pasang benda tu sume korang just tolak jer tombol lampu isyarat ke kiri atau ke kanan...lagi satu kalau yer pun ko di lorong yang betul untuk membelok, bagi je la isyarat nak membelok tu....
Korang bayangkan la, aku yang naik motor biasa je terpaksa menempuh jalan yang sesak, rosak, berlopak dan segalanya lah....tu belum cite lagi lori besar lalu lalang lagi....lagi diorang tak kesah nyawa penunggang motor macam aku...soal jalan plak, kalau tiap2 hari lalu jalan lubang sana sini, xrata leh rosak motor aku...tapi yang peliknya jalan tu macam sedang dinaik taraf dan yang tambah peliknya, da dekat 6 tahun camtu gak la dari nak start naik taraf sampai ke sekarang tak siap2 lagi....jalan lak bertambah sesak dengan kereta2 dan lori...tambah dengan hujan...NAHH jalan rosak dan berlubang.....untuk menambahkan lagi kebengangan aku, patutnya terpaksa gak la yang berkereta beratur panjang ( sape suruh ko naik kete haha ), ni tak ikut suke jer potong jalan masuk lorong lain yg boleh kata tu khas utk laluan motor...da tu, masuk xmau kasi lampu isyarat...apa bebalnya orang2 macam ni....

Canggih macam mana pun kenderaan tu kalau tak guna dengan betul, ko boleh aku anggap macam orang yang bodoh tak tau peraturan....macam mana ambik lesen dulu? mesti xpenah praktik kan....disebabkan sikap tak bagi lampu isyarat ni la buat orang berlanggar sampai ada yang mati plak tu....ada satu lagi perangai tu, bagi isyarat last minit.....akibatnya aku pernah jatuh motor berlanggar dengan kereta...nasib baik aku xde laju sangat dan xcedera teruk..kalau tak memang aku dah bantai dah yg buat hal tu...dah la xbagi pampasan kat aku, blah camtu jer....celaka betul!.....

Oleh tu aku minta kepada penunggang motorsikal, hati2 la bawak motor tu...jangan la laju sangat...surely korang akan terdedah dengan bahaya macam ni....'tak bagi isyarat atau last minit'....

Untuk yang bawak kereta, lori atau apa2 lah(jgn bawak kereta lembu dah la hahaha), tolong la gunakan signal dengan betul...kalau korang taknak terlibat dengan masalah, gunakan betul2....tolong la prihatin skit kat yang bawak motor ni...satu hari nanti aku pon bawak kereta gak so sama2 lah kita nasihat diri masing2 untuk elakkan benda yang tak di ingini...Bukannya susah pun ikut peraturan....PEACE!
Reactions:
Categories:

4 komen :

niNiE said...

ninie selalu bengang ngan kete2 mahal yg wat jalan tu macam bapak die punye...potong sesuke hati...tak bagi signal..mentang2 kete mahal so tak yah ikut undang2 jalan raya lah...derr

shah said...

tau takpe...dah ler shah ni naik moto lg la bengang dgn mereka2 yg ade 4 tayar...tak reti bg signal...ikut suke jer belok...krg eksiden tau plak bising padahal salah die...tu sbb shah mmg anti dgn org kaya berlagak tak tau bwk kete dgn betul....huh!

aienzunnur said...

tp yang bawak 4 roda pulak bengan dgn yang bwk 2 roda..


eh, bukan. i takde kereta pun. =p

shah said...

hahaha...nk buat cmne lg...2 roda terpksa bertarung nyawa dn motosikal utk elak dri eksiden hehehe :-P