21 March, 2011

Jump List Taskbar explorer Windows 7 tak berfungsi? Ni ubatnya

Untuk korang yang guna Windows 7, mesti korang suka function Jump List pada Taskbar explorer tu. Korang tau tak pebenda Jump List tu? Ok tengok screenshot ni :


Nampak window kecik tu? Tu la Jump List yang aku cakap tu. Fungsinya korang leh pin atau unpin folder untuk lebih pantas ke sesuatu folder. Macam kat gambar atas aku pin folder ' blog' sebagai contoh senang nak bukak tu tak payah nk ke my document pe sume. Tapi ada satu ketika, Jump List ni tetibe je hilang. Kebiasaannya hilang pasal registry file dah kene usik. Benda ni jadi bila korang clean up registry tu (ini apa yang aku baca kat internet lah). Jadi sekarang aku bagi solution macam mana nak atasi masalah ni.



Korang right click kat taskbar tu dan pilih properties. Nanti akan kluar dialog box camni :

Pastikan korang tick 'store and display recently opened item in the Start Menu and the taskbar'. Nanti akan setel masalah ni. TAPI kalau masih tak selesai gak, jangan ler risau. Ikut cara yang kedua ni.

Buka explorer dan cari folder %AppData%\Microsoft\Windows\Recent\AutomaticDestinations. Nanti korang akan jumpa folder yang ada file macam ni :

Dalam folder ni, korang akan jumpa file 1b4dd67f29cb1962.automaticDestinations-ms. Delete file ni.
Tapi kalau korang tak jumpa file tu, korang delete all file yang ada dalam folder tu. Cara ni akan menyebabkan Jump List history korang sebelum ni hilang tapi takpe korang leh setting balik lepas tu. Restart komputer dan masalah ni terus setel. Korang akan dapat balik fungsi Jump List tu.
Reactions: