01 July, 2009

Macam mane nak buat templat blog korang sendiri

peralatan yang diperlukan hanyalah Adobe Photoshop jer..meh aku ajar korang macam mane nak wat. bende ni memerlukan kesabaran sikit klau nak buat. Sebab yang ni aku terfikir secara tiba2 dan bagi aku senang skit berbanding teknik2 yang sedia ade. Ok mari kita mulakan.

Klik seterusnya untuk entri penuh


1. Mula-mula korang cari 1 template yang korang berkenan kat internet.

2.Pastu korang pasang template tu,tau kan macam mane? g kt edit html.

3.Lepas dah pasang, mesti ade part2 yang korang xsuke kan. Mase ni lah gunanye Photoshop.

4.korang klik kat edit html dan tick kat expand. pastu cari URL yang ade .jpg

5.korang open kt browser lain dan tengok gambar yang mane berkaitan dgn script URL tu.savekan gambar untuk dijadikan rujukan.ulangi proses yang sama.

6.da siap, mase unuk edit.korang kene edit gambar2 yang dah di'save'kan td mengikut ukuran yang telah ditetapkan.Sila rujuk properties gambar save td.

7.dah siap edit,korang upload balik setiap gambar kt image hosting dan letak link2 setiap gambar td ke tempat yang sepatutnya.contohnya macam ni:

margin-top: 0px;
background :url (http://img142.imageshack.us/img142/5175/gambaredit.jpg) ;

*gambaredit tu yang korang da upload td.

8.ulangi step yang same.pastikan gambar2 berkenaan betul kedudukannya. dah siap previuw dulu.
  da puashati baru save.

(Ingat:korang kena buat backup sebelum edit ape2 kt blog korang. Lagi satu korang kena usaha dan pahamkan script tu. Lama2 nanti korang pandai buat sendiri k)

Selamat Mencuba
Reactions:
Categories:

5 komen :

FaFaFa said...

saya akan cubaaaaaaa sedayaa upayaaa. hawhawhaw

SyamZone™ said...

Info yg bagus...

souledge said...

thanx...

::AnEp:: said...

thanks..info yg baguss..nnt leh try buat klu ade mase..

souledge said...

hehe ur welcome to de club...