02 July, 2009

Photoshop Tutorial : Glossy effect button

Sekarang aku nak share cmne nak wat glossy effect button cam gambar kat bawah ni. Aku buat tutorial ni untuk yang xtau pasal photoshop. Kalau ade salah silap sila komen k.



Klik Seterusnya untuk langkah2 untuk hasilkannya

1.setup saiz image (biasanya aku buat 200x200) tapi ikut suke korang lah.Kemudian korang wat bentuk bulat cam kat gambar atas ni. Pastu tukar color circle tu ke warna gradient.Cthnye biru gelap utk shade dan biru terang untuk lighting.



2.Dah siap cam kat gmbar atas ni,ambik ellips marque tool dan select circle tadi. Kemudian tekan Q untuk masuk ke quick mask mode.



3.Kemudian korang guna tool tadi dan select separuh dari circle tu.Tengok gambar kt atas tu.Pastu warnakan kat dalam area ellips marque tool tu kemudian Deselect. Seterusnya g kt filter pilih others > minimum.Tak paham tengok gambar bawah ni.
 
pastu korang setting elok2 (seelok-eloknya 4 pxl ) kemudian tekan ok. Seterusnya tekan Q balik utk exit dari quick mask.
5.Nanti akan ada selection kt circle tu dan korang create new layer. Warnakan selection tadi dgn gradient tool contohnya cam kat gambar atas. Dah siap korang Deselect layer tu.
6. Korang gi kat layer bulan sabit tu dan pilih mode 'Multiply'. Kemudian kurangkan opacity ikut kesesuaian korang supaya jadi cam kat gambar atas. Sekarang dah jadi effect glossy tu tapi masih kureng lagi. So kita tambah shadow skit kat circle ni. Sila rujuk gambar bawah ni
7.Dah jadi pun dan lagi nampak menarik. Sekarang korang leh tambah ikon yang korang suka. Contohnya kat gambar bawah ni. Aku bubuh huruf 'I' ditambah dengan effect shadow.
Siap!
P/S : benda ni nak buat ikut kreativiti masing2. Klau korang hebat dgn photoshop lagi cantik leh buat berbanding ni. Yang ni cuma basic jer.So try la sendiri.
Reactions:
Categories:

2 komen :

::AnEp:: said...

thankz..good tutorial 4 me..
banyak kan lg tutorial dlm blog nie..

souledge said...

insyallah..nanti ade masa aku update bende baru..skrg ni agak bz coz study lg..hehe