11 July, 2009

Photoshop Tutorial : Hasilkan efek glossy,smooth logo text anda

hari ni aku nak ajar macam mane nak wat logo yang aku maksudkan tu. Sebenarnya benda ni simple jer nak buat tapi aku cuma nak share pada yang tak tahu saja.

1.buat new document dgn saiz ikut kepada kehendak korang. Untuk tutorial ni aku just buat saiz 800x600. Kemudian masukkan text kat layer1 contohnya aku guna 'souledge area'. Kemudian warnakan text tu dgn warna light blue. Lihat gambar dibawah.
 
2.Kemudian sila ikut setting yang aku buat ni kat gambar bawah ni.

 3.Kemudian ambik pen tool dan lukiskan di atas layer text tersebut seperti gambar di bawah.
 
dan inilah hasilnya. tapi belum siap lagi ni...
4. Kemudian,tulis lak slogan untuk logo anda. Kemudian pergi ke layer properties dan pilih stroke. Sila lihat setting di bawah.

5. Seterusnya untuk efek glowing pada background lak draw shape seperti gambar ini.
 
kemudian pergi ke filter>blur>gaussian blur.
 

kemudian bagi efek glowing tu korang leh la tambah color Gradien ikut kreativiti korang. Macam aku aku bubuh 4 jenis color Gradien cam kat gambar tu.

Kemudian siap!
(P/S: pastikan korang guna text yang sesuai supaya logo text korang xnampak pelik hehe.Apa yang aku ajar ni cuma basic saja.Harap tutorial ni membantu korang.)
Reactions:
Categories:

3 komen :

::AnEp:: said...

good tutorial..
hmmm...nk gne adope photoshop ker??
nnt ak cube torai buet..ahakz..

souledge said...

hehe pakai photoshop...xkan illustrator kot..torai la nnti k..

::AnEp:: said...

asal lme x update??